Hva er forskjellen på dun og fjær?
Fjær er todimensjonal, mens dun er tredimensjonal.
Jo mer fjær, desto tyngre blir dynen. Fjærene vil i økende grad med størrelsen på fjærene og mengde gi tyngde til dynen. Fjær i puter vil i økende grad gi støtte til hodet. Gi hodet en mer og mer oppreist stilling.
Markedet ønsker i økende grad mer og finere dun. Jo finere/bedre dun, desto lettere og mer komfortabel blir dynen, desto bløtere og mer formbar bli puten. Mellom dun og grov fjær finnes det en rekke dun og småfjærblandinger. For å vite hva som er kvalitet og hva som vil gi grunnlag for en god dundyne og pute kreves det lang erfaring.
Den tredimensjonale dunen vil på en helt annen måte enn fjærene samle opp den varme luften som kommer fra kroppen under dynen, og gi den komfortable temperaturen og det unike miljøet man bare kan få under en dundyne. I tillegg til å varme opp luften, transporterer dunen videre fuktigheten som kommer fra kroppen, og som kan være ca. en halv liter væske pr. natt. En syntetisk dyne eller et vatteppe vil ikke ha den samme evnen til å transportere vekk denne fuktigheten, derfor vil det fort bli fuktig, klamt og kaldt under en slik dyne.
Dundynen vil gi et varmt og nydelig klima om vinteren, og virke dempende på varmen i sommernatten. Dundyner brukes i økende grad i luksusmarkedet i varme soner av verden.
Dessuten vil en dundyne i fuktig klima være en viktig faktor til komfort og velvære.
Ender og gjess med tilgang til vann, alet opp under en arktisk himmel vil gi større og bedre dun med større isolasjonsevne enn dun utviklet i varmere strøk. Vi benytter kun dun fra arktiske strøk. Hvert parti dun som kommer fra våre leverandører har vi direkte håndkontakt med. Etter mer enn 50 års erfaring med dun og fjær, så vet vi hva som er god vare og hva som ikke er det. Vi velger den beste dun og de beste dun og småfjærblandinger til å kunne lage nydelige dundyner og puter. Mellom dun og grov fjær finnes det en rekke dun og småfjærblandinger.
Dun kan måles på forskjellig vis. I Norge benytter vi måleenheten ”bæreevne”, det vil si evnen til dunblandingen til å bære en gitt vekt inne i en sylinder. Jo finere dunblanding, desto høyere er evnen til å bære vekten. Skalaen går fra 1-14. Måling av dunens bæreevne forutsetter at dunen ikke er varmet opp på forhånd, for det vil gi en kunstig bæreevne som er høyere enn dunens egentlige bæreevne.
Lavere enn 6-7 bør en dynes bæreevne ikke være.
Den engelske verden måler dunkvalitet i fill power.
Vår kundekrets består i stor grad av stadig tilbakevendende kunder, som ønsker nye dundyner og puter, eller kommer til oss for vedlikehold.
Salg av dundyner og puter er en tillitssak. Vi kan garantere det som er inni!